Miód i jego właściwości lecznicze

Produkt naturalny będący miodem stosowany jest w głównej mierze jako wyrób odżywczy o znakomitym smaku, lecz stanowczo decydujące powinny być dla nas jego cechy o charakterze zdrowotnym.my-contribution-to-the-honeybee-family-album-1409186 Jest wyśmienitym dodatkiem do dań głównych jak również niezliczonej ilości deserów, ale to fakt, że pomaga przy dużej liczbie schorzeń, to jest bezsprzecznie najistotniejsze.

Mówiąc o składzie miodu, nie jest to zbytnio wielowymiarowa mikstura odżywcza. W większości są to cukry proste, albowiem w naturze pełni rolę substancji zapasowej – przechowalni energii. Tak nieskomplikowana do przyswojenia energia, doposażona dodatkowo w ważne budulce odżywcze, daje naszemu organizmowi kopa i doprowadza przykładowo do łatwiejszego wyjścia z niemocy organizmu, regulują nasz narząd związany z odpornością.

Czym różnią się miody od siebie?

Produktów miodowych na półkach za ladą jest coraz więcej, dlatego trzeba tutaj być uważnym, szczególnie w przypadku produktów o podejrzanie małych cenach. Produkcja miodu jest dość kosztowna, dlatego nie może być prawdzie stwierdzenie, by bardzo o niskiej ceni towar był pełnowartościowym miodem. Zbadać ten produkt na szczęście jest bardzo łatwo. Trzeba wziąć go niewielką ilość na łyżkę oraz pozwolić mu spokojnie opadać. Jeśli mamy do czynienia z miodem, będzie się on powoli ciągnął chudym strumykiem i zgromadzi się w kształcie stożka na talerzyku. Nienaturalny kapie z łyżeczki i zostawia natychmiast kałużę.

Powiedzenie o możliwości przechowywania miodu naprawdę długi czas jest zapewne nieprawdziwe. Przyjmuje się, iż odpowiednio składowany produkt, co oznacza rzecz jasna magazynowanie go w szafce zamkniętej, może przechować się około trzy lata. Warto jest oczywiście spożywać go zaraz z pasieki.

Wciąż warto wiedzieć o tym, że naturalny miodek składa się z cukrów prostych, co oznacza, że ma w sobie zmagazynowane duże wielkości siły energetycznej. Dorosły nie powinna zjadać go powyżej kilka łyżek na dzień. Dodatkowo, miody to drobinki, toteż szczególnie w obecnych czasach realne jest, iż znajdziemy u siebie działanie alergiczne na tego rodzaju produkty. Dlatego zaczynać trzeba dość ostrożnie.

Produkt jakim jest miodek nie może być ponadto podawany dzieciom najmniejszym albowiem jest to za wielka ilość cukru. Jak dziecko osiągnie wiek 2 lat, najmłodsze pokolenie może spróbować miód w niewielkiej ilości.

Mając na uwadze wspomniane powyższe szczegóły, można dobrać właściwy rodzaj miodu dla odpowiedniej grupy wiekowej konsumentów.

honey-1328722Kilka słów o rodzajach miodów

Możemy wyróżnić wyjątkowo wiele gatunków miodów, rozróżnianych przede wszystkim za pośrednictwem użytego do produkcji surowca, z którego został wyprodukowany, znany jest miód wielokwiatowy. Dodatkowo najczęściej spotkamy się z miodami:

Lipowy – o barwie żółtej posiada również barwę zielonkawą; miód lipowy zalecany jest dla ludzi ze stanami depresyjnymi, nerwicą a także bezsennością; obniża na wysoką temperaturę raz gdy dopadnie nas przeziębienie, jest skuteczny również w związku z trudniejszymi do wyleczenia chorobami, mowa tutaj o chorobach: zapalenie oskrzeli; ten produkt działa zbawiennie na grypę oraz przeziębienie;

• Rzepakowy – nie ma barwy albo barwa lekko żółtawa; miód rzepakowy działa kojąco na rany oraz poparzenia; wpływa korzystnie na działanie układu krążenia, obniża ciśnienie krwi oraz zezwala leczyć miażdżycę; polecany przy problemach z układem moczowym;

• Wrzosowy – zabarwiony na bursztynowo; miód wrzosowy jest pomocny na przeziębienia zmieniające się w stany zapalne; wspomaga biegunki jak również kłopoty z układem moczowym, czy też pomaga na problemy z wątrobą.